2 ore (complexitate ridicata)
Ingrediente:
1 bucata zdravana, sanatoasa si fara prea multa grasime de piept de porc cu tot cu sorici (~1,5-1,8 kg). Veti obtine 8-10 portii;
3 cepe rosii;
5-6 cartofi mai maricei;
1-2 morcovi;
100 g telina;
1 legatura patrunjel;
5-6 catei de usturoi;
o lingurita usturoi granulat;
2 lingurite boia iute+dulce;
2 lingurite baza pentru mancaruri;
4 linguri ulei de masline;
2 legaturi ceapa si usturoi verde;
5-6 foi de dafin;
1 pahar de 200 ml vin rosu de calitate (nu otet amestecat cu apa);
3 linguri ketchup de rosii si ardei rosu;
sare, piper, cimbru
Mod de preparare:
O chintesenta de gusturi si arome, obtinuta dintr-o carne nu prea apreciata de multi, considerata ieftina, obisnuita, facuta de obicei felii subtiri la gratar. Multi o folosesc sarata si afumata. Dar din ea se poate prepara ceva mult mai bun. Merita sa incercati. Nu veti fi dezamagiti.
Se cresteaza bucata de piept pe partea cu sorici, cam din 2 in doi cm, dar nu pana jos, se mai lasa cam 15 mm. In crestaturi se umple cu un amestec preparat din 2 linguri ulei de masline, sare, piper, cimbru, boia, baza pentru mancaruri, usturoi granulat, patrunjel si jumatate din ceapa si usturoiul verde tocate marunt.
Presarati si deasupra cimbru. boia, sare si piper. Asezati bucata cu soriciul in jos intr-o tava mai inaltuta, unsa cu uleiul de masline ramas. Presarati sare, piper, cimbru si ungeti-o bine cu ketchup. De jur imprejur puneti telina si morcovii curatati si taiati bucati mari. Cartofii ii lasam sa astepte.
Turnati in tava 700-800 ml apa clocotita si dati-o la cuptorul preincalzit, la foc mediu, 40 minute, stropind din cand in cand carnea zu zeama din tava. Intre timp curatati cepele rosii, crestatile in patru, dar nu pana jos, indesati in ele cate un sfert de lingurita de sare, o foaie de dafin si putin patrunjel. Curatati si cartofii si puneti-i in apa rece.
Scoateti tava din cuptor, asezati-o pe un suport termorezistent, intoarceti friptura cu crestaturile in sus si cu un cutit bine ascutit crestati de data asta doar soriciul, perpendicular pe primele crestaturi. Ii va da un aspect deosebit. Asezati langa carne cepele rosii cartofii taiati bucati mari. Daca mai trebuie completati cu 200 ml apa clocotita. Introduceti tava in cuptor pentru 10-15 minute.
Scoateti-o, intoarceti din nou friptura, turnati vinul si adaugati langa ea ceapa si usturoiul verde ramase intregi.
Repetam povestea cu datul la cuptor 10 minute, scoatem tava, intoarcem friptura pentru a patra si ultima oara. Puneti cateva smocuri de patrunjel, dati tava la cuptor 10-15 minute sa se rumeneasca frumos deasupra. Scuze de atatea intoarceri, dar trebuie sa se patrunda bine din toate partile, iar soriciul sa fie moale si rumenit in acelasi timp. Sper ca intre timp v-ati ocupat si de alte treburi prin casa sau v-ati ocupat de persoana dumneavoastra, de copii, de sot, prieten, catel sau ce mai aveti prin casa.
Asezati minunea asta pe un platou incapator, langa friptura puneti tot ce se mai afla prin tava, asezate cat mai estetic, cateva linguri de sos, garnisiti cu frunze de patrunjel, peperoni, feliute de castraveti, etc. Puteti sa portionati friptura inainte de a o aseza pe platou, eu n-am pus-o toata, doar 3 portii.
Pofta buna. O sa va lingeti degetele.
Se cresteaza bucata de piept pe partea cu sorici, cam din 2 in doi cm, dar nu pana jos, se mai lasa cam 15 mm. In crestaturi se umple cu un amestec preparat din 2 linguri ulei de masline, sare, piper, cimbru, boia, baza pentru mancaruri, usturoi granulat, patrunjel si jumatate din ceapa si usturoiul verde tocate marunt.
Presarati si deasupra cimbru. boia, sare si piper. Asezati bucata cu soriciul in jos intr-o tava mai inaltuta, unsa cu uleiul de masline ramas. Presarati sare, piper, cimbru si ungeti-o bine cu ketchup. De jur imprejur puneti telina si morcovii curatati si taiati bucati mari. Cartofii ii lasam sa astepte.
Turnati in tava 700-800 ml apa clocotita si dati-o la cuptorul preincalzit, la foc mediu, 40 minute, stropind din cand in cand carnea zu zeama din tava. Intre timp curatati cepele rosii, crestatile in patru, dar nu pana jos, indesati in ele cate un sfert de lingurita de sare, o foaie de dafin si putin patrunjel. Curatati si cartofii si puneti-i in apa rece.
Scoateti tava din cuptor, asezati-o pe un suport termorezistent, intoarceti friptura cu crestaturile in sus si cu un cutit bine ascutit crestati de data asta doar soriciul, perpendicular pe primele crestaturi. Ii va da un aspect deosebit. Asezati langa carne cepele rosii cartofii taiati bucati mari. Daca mai trebuie completati cu 200 ml apa clocotita. Introduceti tava in cuptor pentru 10-15 minute.
Scoateti-o, intoarceti din nou friptura, turnati vinul si adaugati langa ea ceapa si usturoiul verde ramase intregi.
Repetam povestea cu datul la cuptor 10 minute, scoatem tava, intoarcem friptura pentru a patra si ultima oara. Puneti cateva smocuri de patrunjel, dati tava la cuptor 10-15 minute sa se rumeneasca frumos deasupra. Scuze de atatea intoarceri, dar trebuie sa se patrunda bine din toate partile, iar soriciul sa fie moale si rumenit in acelasi timp. Sper ca intre timp v-ati ocupat si de alte treburi prin casa sau v-ati ocupat de persoana dumneavoastra, de copii, de sot, prieten, catel sau ce mai aveti prin casa.
Asezati minunea asta pe un platou incapator, langa friptura puneti tot ce se mai afla prin tava, asezate cat mai estetic, cateva linguri de sos, garnisiti cu frunze de patrunjel, peperoni, feliute de castraveti, etc. Puteti sa portionati friptura inainte de a o aseza pe platou, eu n-am pus-o toata, doar 3 portii.
Pofta buna. O sa va lingeti degetele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu